9.6.12

Video/Foto: Njima je samo nebo granica


Sigurno ste nekad čuli za freerun i/ili parkour?! To su ekstremni sportovi koji su slabo zastupljeni na našem području i ne pridaje im se puno pažnje. Parkour je vještina kretanja kroz okolinu sa preprekama koristeći samo svoje tijelo i um kako bi se što prije savladale prepreke, dok je freerun također jedan dio parkoura gdje se više obraća pažnja na ljepotu pokreta. Drop, roll, flip i swing samo su neki pokreti u ovom sportu.

„Ovo je sport bez granica, pun adrenalina, jako je naporan i traži dosta treniranja“, rekao nam je Sanjin Kuduzović jedan od momaka koji se bavi ovim sportom. „Stalne povrede su uobičajene u ovom sportu, tako da smo mi već navikli na njih“



Sanjin je jedan od članova neformalne grupe „SkyFreeRun/Parkour“ koja broji 10 članova koji intezivno treniraju ovaj sport na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli. Kako su nam rekli članovi, grupu planiraju naljeto i registrovati da bi na našem području oživjeli ovaj sport. Također, registracija će im pomoći da u budućnosti mogu naći sponzora, kao i  tražiti donacije od Opštine Tuzla kako bi mogli poboljšati uslove za treniranje.



Kako su nam rekli članovi grupe, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport u Tuzli, Zlatko Šarapović, im je izašao u susret i ustupio tri termina na ovom fakultetu što im puno pomaže pri treniranju. Prije su nailazili na problem gdje su, doslovno, molili da im se ustupi neka sala, međutim ljudi ih nisu smatrali „za ozbiljno“ jer nisu registrovana grupam pa su morali trenirati napolju.




 „U Bihaću postoji samo jedna registrovana grupa kada je riječ o ovom sportu“, kaže Boris Nujić, još jedan od članova grupe SkyFreeRunParkour. Oni se nadaju da će u skorije vrijeme uspjeti registrovati grupu, te da će postati jedni od poznatijih ekstremnih sportista u BiH. Svako od njih ima želju za takmičenjem sa svjetski poznatim parkour ili freerun sportistima.




Ovi momci se nadaju da će, koliko im tijelo posluži, istrajati u ovom sportu. Nakon završenog razgovora ovi momci nastavljaju sa treniranjem.


 Trenutno je u toku Red Bull-ova nagradna igra - Red Bull remake takmičenje, svaki posjetilac stranice može glasati za svog favorita. Remake koji sakupi najviše on-line glasova osvaja Nagradu publike. Žiri od pet članova sastavljen od filmskih gurua odlučit će o ostalim nagradama i one će biti uručene na ceremoniji sličnoj dodjeli Oscara, sredinom Juna 2012.

http://www.redbullremake.ba/#/remakes/sortby=date/page=1/videoID=262/ 

Ukoliko vam se sviđa Remake ovih momaka, glasajte za njih i podržite ih. 

(PogledNaTuzlu / E.H.)


 

Nema komentara:

Objavi komentar