26.6.12

Još jedno skrolanje na "fejsbuku"

Još jedno skrolanje na "fejsbuku", još jedan "refreš".....i tako čitav dan. Gledam ti ja tako ove postove i statuse što moja "raja" postavlja pa se "zabezeknem". Često me neki i iznenade kad postave neki status u kojem obično nema ništa pametno, ali se nađu i oni koji napišu nešto na šta se može čovjek i nasmijati. U tim statusima se često može vidjeti njihovo raspoloženje i njihov raspored dana. Ovaj "fejsbuk" je postao "blablaonica", to ti ja ono kad ti je dosadno (a u većini slučajeva je ovoj omladini dosadno) napiši nešto ili postavi nešto - pa neka je i glupo i čekaj komentar i lajk.
Sve to može i proći, ali kad ti se javi neko, koga (ne)znaš, i napiše "ej brate, možel lajk na sliku/status" tačno ti dođe da se odjaviš sa "fejsbuka", ali kako kad je baš ovaj "fejsbuk" postao glavni vid komunikacije. Danas svako ima profil ovdje, što radi zabave, što radi komunikacije.


I tako, da se čovjek odjavi sa "fejsa" ne bi bio u toku s dešavanjima jer ipak sve se danas nalazi na ovoj društvenoj mreži. Svaki dan je već davno programiran, prvo se ustaje oko 10, pola 11 nakon burno provedene noći, zatim se pali računar, dok se on upali, začas trkneš do WC-a (jutarnje obaveze), zatim se vraćaš za računar i prvo što radiš - otvaraš pretraživač i kucaš na tastaturi "www.fac...." i nisi ti još ni ukucao sve, ono ti već izbacilo "www.facebook.com". Naravno, poslije toga slijedi čačkanje po notifikacijama (iako znaš da nema baš puno njih, jer si bio za fejsom do 3, pola 4 ujutro)....i tako ti sjediš do 2h poslije podne dopisujući se s prijateljima i "refrešovanjem". Tek onda se sjetiš da nisi ni doručkov'o, a uskoro će i ručak. Doručkuješ, pa opet za "fejs". Ručaš "pred mrak" i napolje. Ideš u.....život. Ideš trošiš pare, koje si u toku dana između doručka i ručka dobio od roditelja (za ljenčarenje). Ostaješ u gradu dok ne potrošiš sve pare i dok se ne "olešiš", a zatim dolaziš kući i udaraš "spejs" na tastaturi (jer je računar,naravno, ostao na stand by) i opet tastaturu u ruke i smaraš se na "fejsbuku".

Ona druga strana, nešto složenija opisuje one nešto manje opterećene notifikacijama i lajkovima. Oni studiraju ili ne, školuju se ili ne, ali rijetko će čitav dan biti na stolici, kriviti kičmu i kliktati "refreš". Njima je važnije druženje sa onima koji su im slični, koji imaju obaveza i koji su odgovorniji, ali i njih je jako mali broj. Da, mali broj, jer većinu povuče to online druženje tako da i zaborave na svoje "prave" prijatelje. Tu izostaje i ona priča "uz kafu" i kreće dopisivanje preko "chat-a" i tako iz dana u dan, u nedogled. Eh, baš to povuče i ove druge, pa se i oni opuste uz "fejs" i zanemare svoje obaveze (jer fejsbuk je pravi kradljivac vremena) i dolaze posljedice.

Sve se to može popraviti, ali kad vidiš da se dvoje pokušavaju udvarati jedno drugome preko chata.......to pokazuje koliko je "žrtava" ovog virusa(fejsbuka). 

Dragi Mark Zuckerberg, proklet bio kad izumi ovo čudo od kojeg nema spasa ovom našem narodu!!

(PogledNaTuzlu / E.H.)

Nema komentara:

Objavi komentar