14.7.12

A da produžite "žutu" liniju po Tuzli?!

Kad bismo mi imali makar ovakvu stazu, bilo bi dobro...


Naravno, mi nemamo ni ovakve, ali zato imamo jednu žutu traku, na Sjenjaku, koja dijeli pješačku zonu na dva dijela. Ta je traka, onako iscrtana običnom farbom, trebala razdvojiti pješake i bicikliste, ali je samo napravila smijer kretanja pješaka po pješačkoj zoni. Desna strana (uz Jalu) vodi prema mostu u Slavinovićima (do Interex-a), a lijeva strana vodi prema mostu kod Raiffeisen banke na Sjenjaku. Lijepo ograničeno, nema šta. Od mosta do mosta. 

To je, možda, trebala biti staza za bicikliste sa nekim prikrivenim značenjem, tipa..."mi vas čuvamo da vas automobili ne udare". Jedino na tom dijelu nema saobraćaja, tako da je to "sigurna zona" za bicikliste. Na toj sigurnoj zoni možemo voziti 300m gore, i isto toliko dole (od mosta do mosta), ali kojom stranom? To je ostalo nejasno.
Ako malo bolje pogledamo, na toj stazi se ni djeca ne vozaju...

Građani, onako ogorčeni na sam svoj život, zasipaju bicikliste raznim pogrdnim riječima i dodaju da bi trebali voziti svog "ljubimca" po ulici. Kada izađu na ulicu, ni tamo nisu sigurni zbog onih vozača koji se ponašaju kao da su sami na asfaltu. Pa da li uopšte ima mjesta za bicikliste? Iako je primjetno da zadnjih nekoliko mjeseci prodaja/kupovina bicikala raste (zbog visoke cijene goriva, a i same volje građana da se rekreiraju na ovaj način) projekt izrade biciklističke staze se ne nastavlja....

FOTO/Preuzeto sa Tip.ba
 Tuzlanskim biciklistima je potrebna sloboda, potrebno im je više prostora za vožnju, a najpotrebnija im je sigurnost. Zato bi bilo dobro da se prestanu praviti fontane i kojekakvi kipovi, pametnije bi bilo da se uloži novac u nešto korisno...pa makar to bila i obična žuta farba koja bi pokazala da u Tuzli ima mjesta i za bicikliste.

(PogledNaTuzlu / E.H.)

Nema komentara:

Objavi komentar