13.8.12

Lezi hljebu da te jedem

Foto: Ilustracija
Piše: E. Hurić

Mnogo je slučajeva u kojima omladina nakon završenog fakulteta ne može da nađe posao za koji se obrazovala pa tako ostaju "nasmijani" sa diplomama u rukama. 

Postoje dvije vrste omladine, na jednoj strani imamo uporne, a na drugoj nezainteresovane. Činjenica jeste da danas, u kakvom vremenu živimo, teško je doći do posla (makar do onog za koji se se obrazovao), ali se ipak posao može naći. 

"Mladi sve manje vjeruju u bolje sutra, ne traže posao i žive s roditeljima", naslov je jednog teksta koji je izašao u javnost. Pitate se zašto je to tako? Pod ovaj naslov većinom spada ova druga grupa omladine, nezainteresovani. Oni su završili fakultet, završavaju ga ili ipak nisu ni upisali, svaki dan od roditelja traže pet ili deset maraka "za kafu", a o traženju posla ne pomišljaju. Naravno da ne pomišljaju da se aktiviraju jer zašto bi radili bilo šta kad na blagi "teleći" pogled od roditelja dobiju onoliko novca koliko i zatraže. Dobra stvar, nema šta. Roditelji rade, čak i prekovremeno, da bi obezbijedili djeci sve što im treba, plate su manje, sve je skuplje, ali ipak za djecu uvijek mora biti novca. 
Većina ove omladine traži posao, ali kako?! Traži, tako što svakodnevno provede 12 sati za računarom igrajući raznih igrica ili potroši to vrijeme na bezvezarije....Ne, to nije traženje posla, to je čekanje da posao nađe njih. I sve dok se ne probude, i protresu u glavi ono što imaju, dok ne shvate da roditelja neće biti uvijek kada im zatreba "cener za kafe", tek tad će vidjeti koliko su bili beskorisni i roditeljima i za društvo, tačnije bili su paraziti.

I tako, dok čekaju razne konkurse za posao, isključivo za koji su se školovali, pa ukoliko ne budu primljeni čekaju naredni, a u međuvremenu ništa ne rade...tako prolaze dani, mjeseci i godine, a oni stoje u mjestu sa onom diplomom koju su dobili po završetku školovanja/obrazovanja, bez posla. S tom diplomom mogu obrisati g...cu. 

Ovi drugi, zainteresovani, ili ti ga aktivni to ne čekaju. Ukoliko ne budu primljeni na posao za koji su se obrazovali, traže bilo kakav posao dok opet ne izađe konkurs za nešto što njima odgovara. Tako ne gube vrijeme, a svaka marka danas je dobrodošla. Neki ljudi se nađu u svakom poslu, a neki ne nađu posao za sebe. 

Ima jedna dobra stara izreka koja kaže "lezi hljebu da te jedem", tako će biti dok se "lezi'ljebovići" ne osvijeste. Tek tad će se odvojiti od roditelja prije tridesete, pa će onda početi vjerovati u bolje sutra.





Nema komentara:

Objavi komentar