19.3.13

Znak ima - djece nema

Danas u prolazu pored Muzičke škole nisam mogao a da ne primijetim znak koji upućuje na to da se djeca nalaze u blizini. 

 Nažalost, od septembra prošle godine u bilini ove škole nema djece, osim one koja usput prođu pored nje. Nekad se u ovoj zgradi čulo školsko zvono koje je označavalo početak ili kraj nastave, a iz nje su se čuli fini zvuci raznih instrumenata. Od početka (n)ove školske godine zgrada je zatvorena zbog lošeg stanja u kojem se nalazi, a učenici su prebačeni u Osnovnu školu Cenar. Služba za inspekcijske poslove zabranila je zbog opasnosti i neuslovnosti korištenje zgrade Muzičke škole. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a donijeta je odluka da se nastava za učenike Muzičke škole izvodi u prostorijama Osnovne škole Centar i u baraci koja se nalazi u blizini Muzičke škole. 

Sudbina zelene zgrade se i nakon nekoliko mjeseci nije riješila. Čim je to u rukama političara, neće na dobro. Nagađalo se da će ta zgrada biti adaptirana i da će se djeca vratiti u nju i ponovo je oživiti, ali također, na drugoj strani rečeno je da bi se ta zgrada mogla srušiti zbog izgradnje četvrtog jezera u sklopu kompleksa Panonskih jezera. Osnivač Muzičke škole je Tuzlanski kanton, ali se ta zgrada nalazi na zemljištu Općine Tuzla, tako da će se ona, vjerovatno, sama srušiti dok se oni dogovore.

Nadam se da se varam i da će ovo izaći na dobro, da će političari biti u stanju da donesu pravu odluku pa da, ipak, adaptiraju ovu školu i vrate djeci osmijeh na lice pa da se iz ove zgrade ponovo začuje zvuk nekog od instrumenata.

 (PogledNaTuzlu / E.Hurić)


Nema komentara:

Objavi komentar