25.5.12

Dana Tuzla i nebo plaču zajedno

Danas je tačno 17 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji. Za Tuzlu je ovo najtužniji dan ikada. Granata koja je 25.maja 1995.godine, sa planine Ozren, ispaljena u 20:55 sati ubila je 71 građanina i građanku ovog grada, a ranilo njih 124.

Tog 25.maja '95.godine omladina je izašla na okupljalište (Kapiju) na kojem su se okupljali, a za koje se smatralo da je poprilično sigurno jer je zaklonjeno zgradama i drugim objektima. Međutim, u 20:55 sati čulo se ispaljenje granate, a potom je uslijedila i eksplozija 

Poslije toga užasavajući prizor: dijelovi tijela razbacani svuda, čak je i po zidovima i krovovima okolnih objekata bilo ljudskih organa. Krvava Kapija…. Preživjeli bespomoćno leže i mole pomoć… A ranjenih na Kapiji je bilo oko 130.

Cijela Tuzla je tada bila na nogama. Svi doktori i uposlenici bolnice su bili na svojim radnim mjestima, a unesrećeni su neprestano stizali. Sale su bile pune...

Napolju su roditelji zabrinuti i zbunjeni čekali s nadom da će vidjeti svoje dijete, neki su to i dočekali....a neki, neki su nakon bezbroj poziva i pitanja ostali zaprepašteni informacijama koje nikada neće zaboraviti.


Taj dan se u Tuzli nikada neće moći zaboraviti. Nikada nećete biti zaboravljeni: Sandro, Garo, Azur, Jelena, Savo, Asko, Jasminka, Vanja, Edhem, Senahid, Nihad i Armin, Jasminko, Nedim, Raif, Rusmir, Indira, Selma, Dijana, Šaban, Elvir, Mony, Nešet, Adrijana, Edisa, Edin, Amira, Nešo, Sulejman, Veca, Damir, Franc, Bato, Azur J., Elvira, Kindže, Hasan, Nedim, Alem, Šemsa, Senad, Ago, Muris, Amir, Suzana, Amir Đ., Razija, Zada, Almasa, Samir, Amir Č., Selma Č., Sanja, Lejla, Elma, Ilvana, Indira B., Damir B., Adnan B., Asmir, Lejla A., Admir, Enko, Edina, Suzan, Hamdija, Pera,Fahrudin, Ilinka.



Oni su sahranjeni na Slanoj Banji, vječnom počivalištu žrtava rata.

25.maj je nekada bio poznatiji kao Dan mladosti, a danas, danas je širom BiH dan tuge.

U Tuzli će danas biti održano obilježavanje 17. godišnjice tragedije na Kapiji u znak sjećanja na tragediju i stradanje 25. maja 1995. godine, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli. Jutros je položeno cvijeće na Slanoj Banji, a večeras u 20:55 sati će se oglasiti sirena za uzbunu, kako bi se i na taj način obilježilo stradanje mladih na tuzlanskoj Kapiti.




E.H.





Nema komentara:

Objavi komentar